İş kurmayı hedeflediğimizde bizi en çok düşündüren konu ‘az bütçe ile işe kurma’ fikri olabiliyor. Zor gibi görünse de aslında doğru bir plan ve strateji ile imkansız değil. Yazımızda düşük sermaye ile iş kurma üzerine size faydalı olabileceğini düşündüğümüz bilgiler paylaşmak istedik.

Özellikle son zamanlarda insanların internetten alışveriş yapma eğilimi arttı. Artık aradığımız birçok şeye e-ticaret üzerinden ulaşabiliyoruz. Hem tüketici alışkanlıklarındaki bu değişim, hem de depo tutma maliyeti olmadığından e-ticareti keşfetmenin vakti gelmiş olabilir. Bu kapsamda Ticaret Bakanlığı’nın başlattığı “e-Ticaret olarak KOBİ’lerin yanındayız” kampanyasını incelemekte fayda var.

Resmi Gazete’te yayınlanan genelgeye göre kampanyanın detayları şu şekildedir:

  • Bakanlık tarafından onaylanan e-ticaret sitelerindeki üyelik giderleri için bu yıl %80 diğer yıllar ise %60 oranında,
  • e-Ticaret sitesi başına ise yıllık 8 bin TL’ye kadar destek sağlanacak.

Genelgeye göre, yukarıda belirtilen destekten her şirket en fazla 3 e-ticaret sitesi için faydalanabilecek ve her bir e-ticaret web sitesi destekten 2 yıla kadar yararlanabilecektir.

İş Kurma Sonrası Pazarlama Önerileri

Google Reklamları

Google üzerinden reklam verme hedefiniz varsa bunu kendi bütçenize göre ayarlayarak yapabilirsiniz. Örneğin, kendinize 200 TL’lik bir bütçe belirleyerek anneler & babalar günü gibi özel günler, kış & yaz sezonu gibi dönemlerde reklam kampanyalarınızı başlatıp sonrasında durdurabilirsiniz. Ayrıca bütçenizi bir tutar üzerinden girdiğinizde (örn: 200 tl), google size tahmini olarak tıklama adetini de göstereceğinden belli bir öngörüyle hareket edebilirsiniz.

google ads görsel

Sosyal Medya

Sosyal medyanın hayatımıza girmesi iletişim anlamında birçok şeyi değiştirdi. Bunların içinde özellikle Instagram’a olan ilgilisi son 6 yıl içerisinde ciddi şekilde arttı ve bugün Türkiye’de 10 milyondan fazla kullanıcısı olan bir uygulama haline geldi. Bugün, fiziksel bir mağaza olmadan birçok insan Instagram üzerinden satış yapıyor. Faaliyet gösterdiğimiz sektör ister turizm, ister café&restoran, ister giyim&takı olsun, Instagram hesabı üzerinden insanlara ürünlerimizi sergiliyor, hikayeler aracılığıyla kampanyalarımızı sunuyor ve reklam yapıyoruz.

Veriler göre kullanıcıların %60’ı yeni ürünleri Instagram üzerinden keşfettiklerini ifade ediyor. Bununla birlikte, %38 oranında tüketici de Instagram’da gördüğü ürünleri satın aldığını ifade ediyor.

instagram feed örnegiinstagram feed için ikinci ornek

Kaynak: 9 Brilliant Aesthetic Instagram Accounts that Stand Out

Instagram paylaşımlarınızda metinin görselin %20’sinden az yer kaplamasına dikkat edin.

Az bir sermaye ile devletten destek alarak, reklam maliyetlerini yükseltmeden ve fiziksel bir mağaza ihtiyacı duymadan işinizi kurabilir ve yürütebilirsiniz. Adım adım alacağınız yolda doğru bir iş planı, strateji ve biraz da şansla işinizi büyütmenizin önünde hiçbir neden yok! Bu bağlamda İnternet Satışlarını Artırma hakkındaki yazımızdan da yararlanabilirsiniz.