e-Posta veritabanı oluşturmak, marka geliştirmede ve bir kitleye ulaşmada en etkili yöntemlerden biridir. Ayrıca hızlı, etkili, masrafsız ve hedef kitleye doğrudan ulaşılabilen bir kanaldır. e-Posta yoluyla markanızı tanıtabilir, kampanyalarınızı duyurabilir, ürünler hakkında bilgi verebilirsiniz. Mail hesabınıza girdiğinizde tanıtımlar bölümünde birçok reklam maili alıyorsunuzdur. Araştırmalar, e-posta yoluyla pazarlama yönteminin çok işe yaradığını söylüyor. Tüketicilerin %90’ı sevdikleri markadan promosyon ve bilgilendirici e-postalar almak istiyor. Daha da ilginci e-postanın sosyal medya pazarlamasından daha etkili olduğu. Kendi markanızı da bu yöntemle, daha geniş kitlelere ve potansiyeli olan müşterilere ulaştırabilmeniz adına e-posta veritabanı oluşturmanın etkili yollarını yazımızda paylaşmak istedik.

e-Posta Veritabanı için Bilgi Toplama Yolları

1. Üyelik Sistemi Oluşturun

e-Ticaret sitenizden alışveriş için bir profil açmaları için üyelik sistemi oluşturun. Bu sistemle hem kullanıcılar, e-posta adresleriyle oluşturdukları profilden satın aldıkları ürünün son durumu hakkında bilgi sahibi olur hem de siz yeni e-posta adresleri kazanmış olursunuz.

2. e-Bülten Aboneliğine Yönlendirme Yapın

Sitenizde “kampanyalardan ve yeni ürünlerimizden haberdar olun” tarzında bir e bülten aboneliği oluşturun. Sitenizi ziyaret eden kişinin neden bülteninize abone olması gerektiğini ikna edici cümlelerle açıklayın. Böylece ziyaretçiler markanız hakkında fikir sahibi olacaktır. Ancak bu bülten aboneliği kısmının kolay bulunabilir olduğundan emin olun.

Düzenli olarak göndereceğiniz bültenlerde içeriklerinizi, kampanyalarınızı ya da stoğa eklenen yeni üründen haberler verin. Faydalı içerikleri gören kullanıcılar, onu tanıdıklarıyla da paylaşacaktır.

3. Özel İndirim Kampanyaları Yapın

e-Ticarette yapılan özel indirimler her zaman dikkat çekici olmuştur. Siz de sitenizi ziyaret eden kişilere sadece e-posta aboneliği karşılığında kullanabilecekleri kampanyalar yapabilirsiniz. Bu kampanya duyurularını mutlaka sosyal medya hesaplarınızdan da duyurun. Ayrıca, müşterilerinize sizi başkalarına önermeleri karşılığında indirimler de sunabilirsiniz. Böylece başka e-posta adresleri de toplayabilirsiniz.

Kişilerin e-posta listenize abone olmaları için renkli ve dikkat çeken görseller hazırlayıp bu görselleri markanızın sosyal medya hesaplarında paylaşın.

4. Paylaşma Bağlantıları Sunun

Bir ziyaretçi, ilgilendiği ürünü veya içeriği başka bir kişiyle paylaşmak isterse kolayca bulabileceği “arkadaşına gönder” seçeneğini e-postalarına ekleyin.

Dilerseniz “e-Ticarette Müşteri Kazanımı Artırmanızı Sağlayacak Kanal: e-Posta” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

5. Facebook Reklamlarından Yararlanın

e-Posta pazarlaması için potansiyel müşteri oluşturmanın en uygun maliyetli yollarından biri hiç şüphesiz Facebook reklamlarıdır. Facebook kullanıcı tabanı son zamanlarda en yüksek seviyelerinde.

İster bağımsız bir girişimci olun, ister orta ve büyük ölçekli bir işletme olun, Facebook’ta bir işletme hesabınız olmalıdır. Mütevazi bir bütçeyle satın alacağınız tanıtımların gösterileceği hedef kitlenin yaş ortalamasını, coğrafi konumlarını hatta çevrimiçi satın almak geçmişlerini seçebilirsiniz.

6. Sitenizde Müşterilerinize Sohbet Olanağı Sunun

Web sitenizde canlı sohbet uygulaması veya sohbet robotu kullanabilirsiniz. Canlı sohbet sayesinde ziyaretçiler aradıkları ürünü ya da merak ettikleri bilgiyi anında öğrenebilir. Ziyaretçiden sohbet öncesinde e-posta adresini girmesini isteyebilirsiniz.

7. Ziyaretçilerinizin Siteden Ayrılma Eğilimini Takip Edin

Bir ziyaretçiniz sitenizden çıkma eğiliminde bulunduğunda, ekranda küçük bir pop-up çıkmasını sağlayarak kampanya ve indirimlerden haberdar olmaları için onlardan e-posta adreslerini isteyebilir ve e-posta veritabanınıza kaydedebilirsiniz.

8. Anketler Aracılığıyla Müşterilerinize Kulak Verin

Anketler, web siteniz ve hizmetinizle ilgili müşterilerinizden geri bildirimler almak için kullanabileceğiniz en verimli kaynaklardan biridir. Web sitenizi ziyaret eden kullanıcılara ekranda anket çıkartabilirsiniz. Bu anketle, var olan e-posta abonelerinize en çok neyi beğendiklerini, ne önerdiklerini, bu listeye kayıt olurken onları neyin ikna ettiğini sorabilirsiniz. Bu yanıtları listenize katılımı artırmak için kullanabilirsiniz. Ya da ankete katılmak ve konuda geri bildirim sağlamaları için ön koşul olarak e-posta adreslerini girmelerini isteyebilirsiniz.

9. Oluşturduğunuz e-Posta Veritabanını Yönetebileceğiniz Pazarlama Hizmetlerinden Faydalanın

e-Posta veritabanını oluşturmanız ardındansa e-posta pazarlama hizmetlerini de kullanabilirsiniz. Çoğu pazarlama hizmetinin, ücretsiz denemeleri mevcuttur. Bu ücretsiz deneme olanaklarından da faydalanarak oluşturduğunuz e-posta veritabanınızı e-posta pazarlama hizmetlerinde gruplayabilir, pazarlama stratejilerinizi bu farklı listelere göre çeşitlendirebilirsiniz.

MailChimp, Constant Contact, ActiveCampaign, GetResponse, Drip, AWeber vb. öncü e-posta pazarlama hizmet sağlayıcılarındandır. Bu ve benzeri hizmetleri deneyimleyerek; işinize nasıl ve ne kadar yarayacaklarını gözlemleyebilirsiniz.

Belirtmekte fayda var ki; İleti Yönetim Sistemi (İYS) ile birlikte elektronik ileti gönderimlerine yeni bir düzenleme getirildi. Bu düzenlemeyle birlikte, işletmelerin (hizmet sağlayıcılar) ticari amaçlı e-posta gönderimine devam edebilmeleri için İYS sistemine kayıt olmaları gerekiyor. Konu ile ilgili daha fazla bilgi için “İleti Yönetim Sistemi Hakkında Bilmeniz Gereken 4 Madde” başlıklı blog yazımıza göz atabilirsiniz.