Tüketici tarafında artan eğilimin etkisiyle birçok işletme sahibi odağına e-ticareti aldı. Siz de e-ticarete yeni adım atıyorsanız aklınızdaki sorulardan biri internet üzerinden nasıl ödeme alınacağı olabilir. Yazımızda bu soruya yanıt bulmanızı kolaylaştırmak istedik.

e-Ticaret sitenizi oluşturmaya başladıktan sonra ödeme işlemlerini gerçekleştirebilmek için ödeme alt yapısının sisteminize entegre edilmiş olması gerekir. Dolayısıyla sitenizde satışa başlamadan önce hangi ödeme alma yöntemlerini tercih edeceğiniz hakkında detaylı bir araştırma yapmanız size fayda sağlar.

Şimdi gelin önce hangi sistemleri müşterilerinize sunabileceğinizi konuşalım daha sonra ise ödeme sistemleri hakkında bilmeniz gerekenleri detaylandıralım. Ardından sizler de web sitenize üzerinde hangi online ödeme yöntemlerini dahil etmek istediğinize dair değerlendirme yaparak, karar verebilirsiniz.

İnternetten Ödeme Almak İçin Şirket Sahibi Olmalı Mıyım?

İnternetten ödeme almak için şirket sahibi olmanıza gerek yoktur. Link ile ödeme yöntemini şirket açmadan kullanabilirsiniz. Ancak diğer ödeme yöntemlerinde vergi mükellefi olmanız gerekmektedir.

Online Mağazanızda Müşterilerinize Sunabileceğiniz Ödeme Alma Yöntemleri Nelerdir?

Online mağazanızda sanal pos sayesinde kredi kartı/banka kartı ile ödeme, eft/havale, kapıda ödeme gibi seçenekler sunabilirsiniz.

Sanal POS ile Ödeme

e-Ticarette en yaygın ödeme alma yöntemleri arasında olan sanal POS’lar sayesinde kredi kartı ve banka kartı ile ödeme yapma kolaylığı imkanını müşterilerinize sunabilirsiniz. Türkiye’de çok sayıda banka bulunduğundan tek tek bankalarla görüşerek farklı bankalardan ödeme seçeneklerini müşterilerinize sunabilirsiniz.

e-Ticaret sitenize Sanal POS’un kurulumuna dair ön koşulları sizin için inceledik:

GİB e-Arşiv Portal Entegrasyonu

Sanal POS Nasıl Kurulur?

Öncelikle, e-ticaret işletmecilerinin BDDK tarafından onay verilmiş ödeme kuruluşlarına başvuruda bulunmaları beklenir.
Hangi belgeler gereklidir?

  • Üyelik Sözleşmesi
  • Satış Sözleşmesi
  • Mesafeli Satış Sözleşmeleri
  • İade ve İptal Prosedürleri gibi Bir Takım Metin ve Sözleşmeleri</l
  • Nüfus Cüzdanı Örneği
  • Vergi Levhası
  • Ortaklık Sözleşmesi
  • İmza Sirküleri

gibi evrakları yanınızda bulundurmanız gerekir.

Aynı zamanda oldukça güvenli bir şekilde ödeme yapılmasını da sağlayan sanal POS SSL şifreleme tekniği sayesinde kredi kart bilgilerinizin üçüncü kişilerin eline geçmesinin önüne geçer. Ayrıca e-ticaret web sitenizin de kişisel verilerin korunması ve SSL (Secure Sockets Layer) sertifikası bulunmalıdır. SSL sertifikası, kullanıcı ile sunucu arasındaki bağlantıları ve iletişimi şifreli kanal üzerinden yaparak güvenli bir şekilde iletilmesini sağlayan bir üründür.

Bankalara gidip üye işyeri başvurusu yaparak birden çok banka ile anlaşabilirsiniz. Pratikte oldukça zor bir işlem olabilir. Bankalardan birden fazla POS alarak müşterilerinize kullanım kolaylığı sunmayı deneyimleyebilirsiniz.

Tüm bu işlemlerden sonra ise sanal POS’u sisteminize entegre etme aşamasına geçebilirsiniz. Bankanın sunduğu bu hizmetten yararlanmak için yıllık üyelik ücreti ödemeniz gerekli. Ayrıca bazı bankalar satışınıza binaen sizden belirli bir komisyon da alabilmektedirler.

Sanal Pos için Hangi Firmaları Tercih Edebilirim?

e-Ticaret web siteniz için yararlanabileceğiniz birçok sanal pos şirketi vardır. Sanal pos için bankalar ya da diğer tedarikçilerden yararlanabilirsiniz. Bu tedarikçilerden bazıları, iyzico, PARAM, PayTR, Paratika, iPara ve Paratika’dır.

Bu noktada, sanal pos olarak banka ile anlaşıp ödeme almaya başlayabilirsiniz. Ödemeyi vadeli teslim alarak avantajlı fiyatlardan yararlanabilirsiniz. Tüm kartlara taksit yapma avantajı sağlamak istenirse her kart tipi için bir sanal pos banka ile anlaşmanız gerekir. Bunu yapmamak için de gidip tek bir tedarikçi olan iyzico, Param, Paytr gibi tedarikçilerle entegre olabilirsiniz.

PayTR

– Giriş ücreti, entegrasyon bedeli, verimsizlik ücreti, aylık, yıllık ücret, işlem başına ücret vb. herhangi bir gizli ücretlendirme uygulaması bulunmamaktadır.
– Hizmeti kullandığınız süre boyunca sadece yaptığınız işlem başına komisyon ücreti kesilmektedir. Sanal pos komisyon oranı, e-ticaret web sitesi sahibinin aylık işlem hacmi/yıllık ciro hedefi ve iş modeli gibi parametreleri değerlendirerek belirlenir. Ortalama PayTR komisyon oranları şöyledir: %1,50 – %3,90
– Taksitli ödeme alabileceğiniz kartlar: Axess, World, Maxiumum, Cardfinans, Bonus, Paraf ve Advantage, Ziraat Bank kart.
– PayTR’nin birlikte çalıştığı e-ticaret altyapıları şunlardır: Akakçe, İdeasoft, Shopier

iPara

– iPara ile yabancı kart ile ödeme alabilirsiniz.
– Multinet güvencesine sahiptir.
– iPara’nın müşterilerine uyguladığı komisyon oranı %2,30’dur.

PARAM

– PARAM da hizmetten yararlanan müşterilerinden yıllık pos ücreti, ek pos ücreti, pos kurulum ücreti, ciro taahhüdü ve işlem ücreti almıyor.
– %0,99 komisyon oranı
– PARAM, İdeasoft’a ve WooCommerce altyapılı e-ticaret web sitelerine hızlıca entegre olabilmektedir.

iyzico

– iyzico’yu kullanmak için ödemeniz gereken herhangi bir başlangıç ücreti veya sabit ücret bulunmamaktadır.
– iyzico, müşterilerinde eğer kurumsal satıcıysa, gerçekleşen başarılı işlem başına %2,99’dan başlayan komisyon oranları ve 0,25 TL işlem ücreti alır. Aylık 20.000 TL üzeri satış oranı yapıyorsanız, iyzico ile size özel bir komisyon oranı için görüşme yapabilirsiniz.
– Axess, World, Bonus, Cardfinans, Paraf, Maximum, Bankkart ve Advantage kartlarına taksitli satışlar yapabilir, tüm banka kartlarından da ödeme alabilirsiniz.
– Birçok e-ticaret alyapısına entegre olabilen iyzico, Wix, Shopify, İdeasoft ile çalışmaktadır.

Paratika

– Tek entegrasyon ile Axess, Bonus, Cardfinans, Maximum, Paraf, World ve Bankkart Combo Sanal POS’una sahip olabilirsiniz.
– Tüm banka kartlarından ödeme alabilirsiniz.
– Komisyon oranları başvuru esnasında öğrenebilirsiniz.
– Paratika, OpenCart, WooCommerce gibi e-ticaret altyapılarına entegre olmaktadır.

Payizone

– Payizone kendi içerisinde mağaza açmanızı sağlayan sanal pos sistemlerinden biridir.
– Kendi sitenize entegre etmeniz için API sistemi sunar.
– Sosyal medyada satış yapanlar için link üzerinden satış seçeneği sunar.
– Payizone ertesi gün ödeme sistemi ile çalışır. Yaptığınız satışın tutarı ertesi gün hesabınıza yatar.
– Komisyon oranı %3,2, işlem başı kesilen tutar da 0,49 TL’dir.

Şirket Adı

Komisyon Oranı

Taksit Seçeneği Var mı?

PayTR

%1,50 – %3,90

Var

iPara

%2,30

Var

PARAM

%0,99

Var

iyzico

%2,99’dan başlayan komisyon oranları

Var

Payizone

%3,2

Var

Paratika

Komisyon oranları başvuru esnasında öğrenebilirsiniz

Var

Alternatif Sanal POS Sistemleri

PayU, iPara, PayTR ve iyzico gibi alternatif ödeme sistemleri alışveriş sürecinize dahil olmaya başladılar diyebiliriz. Peki tam olarak nedir bunlar? Bu ödeme alma yöntemleri ile neden müşteriler alışveriş yaparken daha güvende bir alışveriş yapmış oluyor?

Sanal POS hizmetini müşterilerinize sunmak için bankaları dolaşmanız ve gerekli onay sürecinden geçmeniz gerektiğini belirttik ancak bu süreç uygulamada zor bir süreç olabilir. Birçok girişimci, web sitesi sahibi ise bunun yerine birçok bankanın kullanım seçeneklerini bir araya getiren servisleri tercih edebilmektedir.

İnternet alışverişinde firmanız ne kadar hızlı işlem yapar ve faaliyete geçerse marka imajınız o kadar güçlenir diyebiliriz. Sitenizi yeni oluşturduysanız bankalar için evrak ve gerekli sertifikalar ile uğraşmak için sizlere çok zaman gerekli diyebiliriz oysa alternatif POS sistemleri ile 48 saat içinde kullanıma hazır bir ödeme sistemi ile karşı karşıyasınız. Dolayısıyla da öne geçmek ve daha pratik çözümleri bir araya getirmek daha kısa bir sürede de mümkün görünüyor.

Alternatif ödeme sistemleri birden fazla bankadan ödeme alma işlevinin yanında bir de sahtecilik izleme ve önleme gibi güvenlik önlemlerini sunmaktadırlar. Dolayısıyla siz web sitesi sahipleri, kullanıcı dostu olma kimliğinize daha da büyük bir ayrıcalık katarak; ödeme alma yöntemlerinize alternatif POS sistemlerini de dahil etmek isteyebilirsiniz.

Yengeç Hangi Sanal Poslarla Çalışıyor?

Yengeç, entegre olduğu Ideasoft, Woocommerce, Shopify, Opencart ve Wix e-ticaret paketlerinde çalıştığınız tüm ödeme yöntemleri ve sanal poslarla tam entegredir.

Havale/EFT

Bazı kullanıcılar internetten alışveriş yaparken farklı nedenlerden ötürü kredi kartını tercih etmezler. Dolayısıyla, ödeme seçeneklerini sunarken bu profildeki müşterileri de düşünmeniz gerekebilir.

Havale ve EFT ile bu sakıncaları olan müşterilerinize bu ödeme alma yöntemlerini de sunarak, ödemelerinde kolaylık sağlayabilirsiniz.

Belirtmekte yarar var ki Havale ve EFT ile ödeme seçeneğinde, ödeme ve onay sürecinin uzaması söz konusu olabilir.

iyzico ile Otomatik Havale / EFT Yöntemi

iyzico’nun Havale / EFT Yöntemi uygulamasıyla birden fazla bankayla ödeme alabilirsiniz. iyzico, önce müşterinin ödeme talebi ile Havale / EFT işlemini eşleştirir ve onaylar. Ödeme yapıldıktan sonra mağaza sahibine bilgilendirme e-postası gönderir. Mağaza sahibi, ödemesini aldıktan sonra satın alınan ürünü kargoya verebilir.

Kapıda Ödeme

Kredi kartı ya da internet bankacılığı kullanmayan müşteriniz için en uygun olan yöntemdir. Bu ödeme yöntemi sayesinde müşterileriniz herhangi bir kredi kartı bilgisi gerekmeden ürünlerinizi satın almış olur. Geriye sadece anlaşma yaptığınız kargo firmaları tarafından ürünün tesliminde ödemenin gerçekleştirilmesi kalır.

Kapıda Ödeme Komisyon Oranları Nelerdir?

Komisyon oranları kargo firmasına göre değişkenlik göstermektedir. Firmalara göre komisyon oranları aşağıdaki gibidir:

Firma Adı

Komisyon Oranı / Tutarı

Yurtiçi Kargo

5-10 TL

PTT Kargo

1,5 TL’den başlayan kesintiler

MNG Kargo

7 TL

Aras Kargo

5-10 TL

Kapıda Ödeme Nasıl Çalışır?

Kapıda ödeme sisteminde, alışveriş yaptığı web sitesinden ürün alan tüketici, kredi kartı yoksa ya da kapıda ödeme yapmayı tercih ediyorsa ödeme aşamasında bu özelliği seçer. Daha sonra ödemeyi, kargo teslimatı sırasında kargo görevlisine ister nakit olarak isterse de kredi kartı seçeneği ile yapar. Her kargo şirketi bu ödemelerden farklı oranlarda komisyon kesmektedir.

Bu ödeme yöntemini müşterilerine sunmak isteyen e-ticaret oluşumları, öncelikle kargo firmalarıyla anlaşma yapmalıdır. Tercih edeceğiniz, kargo firmasının satış yetkilileriyle irtibata geçmeniz gerekmektedir.

Bitcoin ve Kripto Para İle Ödeme

Web sitesi sahibi olarak pek çok ödeme sistemini bir arada sunmak istemeniz oldukça iyi bir düşünce. Bu durumda Bitcoin gibi ödeme alma yöntemlerini de seçenek olarak web sitenize dahil etmeniz olumlu bir girişim olabilir. İlk olarak ihtiyacınız olan şey bir Bitcoin cüzdanı. Bir yazılımın parçası olan bu cüzdanlar ile ödeme alma ve Bitcoin gönderme işlemlerini yapabileceksiniz. Daha sonra Bitpay ve benzeri bir hesabına kaydolmanız gerekir. Son olarak banka hesap bilgilerinizi veya bunun yerine Bitcoin cüzdan adresinizi girdikten sonra web sitenizdeki ödemeleri kabul etmeye hazırsınız demektir.

Bitcoin’de olduğu gibi diğer kripto paralar da uzun vadede şirketler tarafından ödeme yöntemi olarak tercih edilebilir. Kripto para yatırımının piyasada önemli ve gelişen bir fonksiyonu var. Kripto para ile ödeme alma da Bitcoin gibi cüzdan ve hesap oluşturma işlemleri ile mümkün olur ve ödemelerinizi oluşturduğunuz bu hesap üzerinden alabilirsiniz.

Telefon Operatörü ile Ödeme

Mobil hat sahiplerine uygulanan bu ödeme yöntemi de yine web siteniz için düşünmeniz gereken yöntemler arasında belirir. Anlaşmalı GSM operatörleri tarafından, ödemenin faturaya yansıtılması ya da hazır kart kullanıcılarının TL hesabından ücretin düşürülmesi ile ödeme alma işlemi gerçekleştirilir.

Turkcell-Paycell Mobil Ödeme

– Turkcell’in mobil ödeme sistemi olan Paycell, anlaşmalı kurumlardan alacağınız mal veya hizmetin bedelini nakit ya da kart kullanmadan, Turkcell faturanıza yansıtarak ya da TL bakiyenizi kullanarak hızlıca ödeme yapabilmenizi sağlayan bir hizmettir.
– Paycell Mobil Ödeme ile App Store, Google Play, N11, Kahve Dünyası, Burger King, PUBG, Facebook ve Joygame gibi üye işyerinde güvenli ve kolay alışveriş yapabilirsiniz.
– Paycell Mobil Ödeme 3 aylık üyelik ücreti standart kullanım için 5,99 TL; Premium kullanım için ise 6,99 TL’dir.

Türk Telekom Mobil Ödeme

– Türk Telekom Mobil Ödeme’yi kullanmak için abone olmanıza gerek yoktur.
– Ürün bedeli faturasız hatlarda TL bakiyesi, faturalı hatlarda ise fatura aracılığıyla tahsil edilmektedir.
– Hattınız Mobil Ödeme kullanımını açtırmak için MOBILODEME KAYIT yazıp 5555’e kısa mesaj atabilirsiniz.
– Mobil Ödeme Kullanım Bedeli ücreti 3 aylık 5 TL olarak alınmaktadır.

Vodafone Mobil Ödeme

– Vodafone Mobil Ödeme ile Google Play Store, Apple App Store’da istediğiniz uygulama veya uygulama içi içerikleri satın alabilirsiniz. Aynı zamanda Spotify gibi birçok üye işyerinden de Mobil Ödeme seçeneği ile kredi kartı bilgilerinizi paylaşmadan alışveriş yapabilirsiniz.
– Hizmet bedeli hattınızdan 3 aylık 3,99 TL olarak tahsil edilir. Ücret faturasız hatlarda bakiyeden tahsil edilir, faturalı hatlarda faturaya yansıtılır.

Link ile ödeme almak için öncelikle bu hizmeti veren firmalardan biriyle anlaşma yapmanız gerekir. Ardından anlaştığınız firmanın paneli üzerinden satışa çıkaracağınız ürünün bilgilerini, fiyatını ve fotoğrafını girerek bir link oluşturmanız gerekiyor. Daha sonra bu linki alıcıyla paylaşmalısınız. Alıcı paylaştığınız link üzerinden ödemeyi gerçekleştirdiğinde çalıştığınız firmanın uyguladığı prosedüre göre ödeme birkaç gün içerisinde önceden iletmiş olduğunuz IBAN numarası üzerinden hesabınıza geçecektir.

iyzico

– iyzico’nun link ile ödeme alma sistemini kullanmak için aylık sabit ücret ödenmez.
– Başlangıç ücreti istenmez.
– Yapılan ödemeler ertesi gün hesaba yansıtılır.
– Şirket sahibi kullanıcılar, %2,99’dan başlayan komisyon oranları ve 0,25 TL işlem ücretiyle özel teklif alabilirler.
– Bireysel kullanıcılar, %3,49’dan başlayan komisyon oranları+ 0,25 TL işlem ücreti ile işlem görürler.

Weepay

– Weepay ile tüm kartlardan ödeme alınır.
– Şirket sahibi olan kullanıcılar için %2,79 komisyon oranı uygulanır.
– Bireysel satıcılara işlem başına %3,65 ödeme alınır.

Sopsy

– Sopsy’den %3,5 + 0,42 TL (KDV dahil değildir) olmak üzere tek komisyon modeli uygulanır.
– Gizli ücret yok.
– Komisyon ücreti dışında başka bir ücret alınmaz.
– Yurtiçi Kargo ile %50 ve PTT Kargo ile %15 indirimli gönderim avantajı sunulur.

Paratika

– e-Posta ile ödeme alınabilir.
– Web sitesine ihtiyaç duyulmaz.
– 3D Secure ile ödeme alınabilir.
– Facebook ve Instagram kanallarından satış yaparken kurulabilir.

Şirket Adı

Şirket Sahipleri için Komisyon Oranı

Bireysel Satıcılar için

Komisyon Oranı

iyzico

%2,99’dan başlayan komisyon oranları

%3,49’dan başlayan komisyon oranları

Weepay

%2,79

%3,65

Sopsy

%3,5

%3,5

Paratika

Komisyon oranlarını şirketle iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.

Komisyon oranlarını şirketle iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.

Link ile ödeme alma yönteminin detaylarına “e-Ticarette Ödeme Almanın En Kolay Yolu: Link ile Ödeme Alma” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Yazımızda incelediğimiz ödeme seçenekleri en yaygın kullanılan seçenekler olup farklılıklara açık olabilirsiniz. Sizler de ödeme yöntemlerini bol tutarak, özellikle farklı ödeme seçeneklerine açık olarak web sitenize en büyük iyiliği yapmış olursunuz diyebiliriz. Dolayısıyla ziyaretçilerinize kolaylık sağlayan her türlü girişim ile e-ticaret sitenize fark katabilirsiniz.

Ödeme sistemlerine yönelik farklılıklar sayesinde potansiyel müşterileri gerçek birer müşteriye dönüştürmekte önemli bir araç olabilir. Ödeme alma işlemlerinizi daha kolay hale getirerek kullanıcılarınızın dostu olabilirsiniz ve onların alışveriş sürecindeki satış işlemlerinde duraksama yapmamalarını sağlayabilirsiniz. Bu sayede sepet terk oranlarında bir iyileşme ve satışlarınızda da artış elde edebilirsiniz.

e-Ticarette fatura kesmek, yasal olarak alınan her ödeme için yapılması gereken bir işlemdir. Bu durumu otomatikleştirmek için siz de Yengeç’in size uygun entegrasyon paketlerini tercih edebilirsiniz.

Yengeç’in avantajlı fiyatlarından yararlanın.

e-Ticaret mağazanızda Yengeç’in entegrasyonlarını kullanın, kolaylık ve hız kazanın.
15 gün ücretsiz deneyin.