Deneyim. Kelimenin TDK üzerindeki anlamına bakacak olursak “Bir kimsenin belli bir sürede veya hayat boyu edindiği bilgilerin tamamı, tecrübe, eksperyans.” şeklinde tanımlanır. Aslında kullanıcı deneyimi olarak tanımladığımız şey de tam da bu cümleyle eşleşiyor. Şayet e-ticaret ile ifade edecek olursak, bir ziyaretçinin belli bir sürede web sitesi ya da sayfa üzerinde edindiği tecrübe ve bilgiler diyebiliriz. Anlamından anlaşılacağı üzere oldukça kritik bir kavramdan bahsediyoruz. Öyleyse, kısıtlı bir sürede iyi bir kullanıcı deneyimi yaşatmak için neler yapabiliriz? 

e-Ticarette Ziyaretçinize İyi Bir Kullanıcı Deneyimi Yaşatmanın Yolları

Basit olun.

Kısa ve öz bir içerik yaratın. Size gelen ziyaretçilerin oldukça kolay şekilde anlayabileceği bir dil kullanın. Dolambaçlı yollardan kaçının ve kişinin aradığı şeye en kısa ve  kolay yoldan ulaşmasını sağlayın. Sayfalar üzerinde yerleştireceğiniz butonlarla doğru şekilde yönlendirmeler yaparak, ürünlerle ilgili kısa ve anlaşılır açıklamalara yer vererek bunu sağlayabilirsiniz. 

Typeform oldukça basit dili olan kullanıcılarınıza sorular sorup data toplayabileceğiniz bir araçtır. Aşağıdaki örnekte size aklınızda hangi planın olduğunu(amacınızı) sorarak alttaki yanıtlardan birini seçtiriyor. 

e-ticarette kullanıcı deneyimi artırma örneği wix

https://www.typeform.com/

Yorumlara değer verin.

Sayfanıza gelen ziyaretçilere sunacağınız anketler, müşteri hizmetleri, e-posta ya da diğer kanallar aracılığıyla size vermiş olduğu geri bildirimleri toplayın ve ekiplerinizle değerlerin. Bunların içinde kullanıcı deneyimine yönelik olabilecek her türlü yorumu gözden geçirin ve geliştirmeler yapın. 

Bu noktada Müşteriyi Geri Kazanmak İçin Yeniden Hedefleme başlıklı yazımızdan da yararlanabilirsiniz.

Tasarımı önemseyin.

İyi bir kullanıcı deneyiminin olmazsa olmazlarından biri görsel tasarımdır. Göze hoş gelen, yalın tasarımlar uygulayarak kullanıcınızda iyi bir marka imajı oluşturun. Bu sayede sitenize gelen ziyaretçinin kolayca siteyi anlayabilmesini sağlayın. İyi bir marka imajının, iyi bir kullanıcı deneyimine açılan kapının anahtarı olduğunu unutmayın. 

Websitesi yaratmak için kullanılan Wix, sayfanın en başında “Gurur Duyacağınız Bir Websitesi Yarayın” diyerek var oluş amacını ve neye hizmet ettiğini en kısa şekilde ifade ediyor. Nereden başlayacağını bilmeyen ziyaretçilerine daha en baştan “Get Started” butonuyla yol gösteriyor.

e-ticarette kullanıcı deneyimi artırma örneği typeform

https://tr.wix.com/

Aramalar ve fitreleri göz ardı etmeyin.

Google’ı aslında bir arama motoru olarak hayatımızda bu kadar yer etmesinin nedeni aradığımız şey her ne ise bize yanıtını kolaylıkla vermesi. İşte bu yüzden ‘arama çubuğu’nu önemseyin. Web sitesi üzerinde optimizasyonlar yaparak kullanıcının aradığını kolayca bulabilmesini sağlayın. Şayet aradığı ürün stokta yok veya bir şekilde bulunamadı ise site üzerinde kuracağınız algoritmalarla kullanıcınızı aradığı ürüne benzer başka ürünlere yönlendirebilirsiniz. Ayrıca listeleme sayfalarına ekleyeceğiniz gelişmiş filtreler de bu aynı amaca hizmet edeceğinden iyileştirilme yapılması gereken alanlardan biri olabilir.

Arama motoru optimizasyonu (SEO) hakkında daha fazlası için: Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

Araştırma yapın.

Hedef kitlenizin alışkanlıklarını anlamak adına testler yapın. Hedef kitlenize dahil olan bir grup insanın hiçbir müdahale olmadan sitenizde nasıl hareket ettiğini canlı olarak gözlemleyin. Bu size kullanıcılarınızın site üzerinde ne şekilde anladığına dair müthiş bir görü kazandıracaktır. 

Kullanılabilirlik testleri hakkında daha fazlası için: kullanılabilirlik-nedir

Kullanıcı deneyimi son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz popüler kavramlardan biri olabilir. Ama özünde çok ciddi analizler yapılması ve kafa yorulması gereken bir alan. Kullanıcılarınızı daha iyi tanıdıkça ve anladıkça, deneyimlerini iyileştirmek için geliştirmeler yapmak artık günümüzün olmazsa olmazları arasında.