Barkod teknolojisi perakendecilik sektöründe yaygın ve önemli bir kullanım. e-Ticarete son zamanlarda artan ilgiliyi göz önünde bulundurarak, sektöre giriş yapmak isteyen, pazaryeri üzerinden ya da kendi e-ticaret sitesinden satış yapan firmalara barkod uygulaması ile ilgili önemli notları paylaşmak istedik.

Barkod Uygulaması Hakkında Bilinmesi Gerekenler

1. Barkod uygulaması kullanmanın faydası nedir?

Barkod, en kısa şekilde ürünün kimliğinin tanımlanmasını sağlayan uygulamadır. Diyelim ki web siteniz üzerinden ya da pazaryeri üzerinden satış yapıyorsunuz, Google ya da Facebook gibi mecralarda reklam vermek istiyorsunuz. İşte tam bu noktada, ürün için tanımlanmış GTIN barkodu çok önem arz ediyor. Çünkü barkodlu ürünlerin hem reklam performansları yüksek oluyor, hem de reklam vereceğimiz Google, Facebook ya da Yandex gibi mecralar barkodsuz ürün göstermek istemiyorlar. Uluslararası mecrada barkod ile tanımlanmış, kimliği belirli ve legal ürünlerin reklamlarını göstermek istiyorlar.

Tüketicilerin çoğu herhangi bir pazaryeri üzerinde alışveriş yapacakları genellikle mağazanın puanlamasına, dolayısıyla güvenirliğine dikkat ederler. Ürün için barkod tanımlandığında, farklı bir ürün sayfasına gidilmesinin önünü açıyor ve bu da direkt tüketicinin mağaza ve ürün hakkındaki algısını etkiliyor.

Ayrıca, pazaryerlerinde bir ürün 10 farklı mağazada satılabilir. Barkod kullanıldığı durumlarda, N11, Trendyol, Hepsiburada gibi pazaryerleri Google arama sonuçlarında gösterilecek en uygun ürünü seçip reklam veriyor ve bu şekilde maliyetini düşürmüş oluyor. Ancak barkod tanımlı olmayan ve farklı mağazalarda sunulan ürünlerin arama sonuçlarında da birden fazla reklam gösterilmiş oluyor. Bu da pazaryeri için reklam maliyetinin artması ile sonuçlanıyor.

2. Pazaryerlerinde barkod zorunluluğu

Pazaryerlerinin bir kısmı barkod kullanımını zorunlu tutarken, bir kısmı isteğe bağlı tutuyor. Örneğin; Amazon, Trendyol, Hepsiburada gibi platformlarda barkod kullanımı zorunlu iken N11 gibi pazaryerlerinde barkod kullanımı zorunlu değil.

Zorunlu olmayanların bazılarında satıcı ürünleri için kendi barkod serisini belirleyebiliyor. Fakat bu da pek sağlıklı bir yöntem olmuyor çünkü herhangi bir numara kullanıldığında, aynı ürünü satan birden fazla mağaza olacağı için yanlış ürüne gidilebiliyor. Örneğin, satın almak istediğimiz ürün kitap ve bu ürüne ulaşmaya çalışıyoruz. Ama ürüne tanımlı bir barkod olmadığı ya da rastgele bir numara girildiği için kitap yerine kitap ayracı sayfasına gitmiş oluyoruz.

3. İthalat ve ihracatta GTIN

GTIN, coğrafyaya göre farklılık gösteren türlerin genel adı. GTIN ve türlerini detaylandıracak olursak;
ISBN: Dünya genelinde kullanılmaktadır.
UPC: Kuzey Amerika Bölgesinde kullanılmaktadır.
EAN: Kuzey Amerika dışında kullanılmaktadır.
İthal ve ihraç edilen ürünler, GTIN numaraları üzerinden otomatik olarak tanımlanabilir. Bu sayede, uluslararası ticarette daha hızlı ve güvenilir bir süreç sağlanmış olur.

4. Barkod nasıl temin edilebilir?

Barkod kullanmak isteyen işletmeler TOBB’un GS1 Türkiye sitesinde yer alan yönlendirmeleri takip ederek başvuruda bulunabilirler.
TOBB tarafından yayınlanan Barkod Uygulama Kılavuzu’na ulaşmak için tıklayın.

Yukarıda barkod uygulamasının özelliklerinden ve faydalarından bahsettik. Barkod, bir ürünü tanımlamasından ötede bizim internet üzerinde sergilediğimiz ürünlerin güvenilirliğine, kullanıcı deneyimine ve pazarlama performansına etkisi olan bir uygulama. Tüm bunları göz önünde bulundurarak pazaryeri ve e-ticaret sitemiz üzerindeki deneyimleri en sağlıklı şekilde yönetmek önemli.