Günümüzde e-ticarete olan ilgi hiç olmadığı kadar fazla. Eğer e-ticaret yapmayı ilk kez deneyimleyecekseniz fatura otomasyonunu ve sağladığı avantajları bir an önce araştırmaya başlamanızda fayda var. Fatura otomasyonu hizmetinden yararlanmak, iş süreçlerinizi daha verimli bir şekilde yönetmenize olanak sağlayacağı gibi, maliyet tasarrufu da sağlar. Bu tercih, hem satışlarınız hem de müşteri memnuniyeti üzerinde olumlu bir etki yaratacaktır.

Bu sebeplerle, fatura otomasyonunun ne olduğu ve sağladığı faydalar hakkında sizleri bilgilendirmek istedik.

Fatura Otomasyonu Hakkında Önemli Bilgiler

Halihazırda pazaryeri veya kendi web siteniz üzerinden e-ticaret yapıyorsanız fatura otomasyonunun sağlayacağı faydaları keşfetmeniz önem arz edecektir.

1. Fatura otomasyonu nedir?

Fatura otomasyonu, e-ticaretteki zaman kaybını önlemek, sürecin daha kolay yürütülmesini sağlamak ve hataları azaltmak için uygulanan bir otomasyondur.

Fatura otomasyonu, e-ticaret ile özleşen bir tanım. Perakende ya da hizmet sektörlerinde satış oldukça nasıl ki elle fatura kesiyorsak, e-ticarette de aynı işlemleri yapmaktayız. Farklı olarak, e-ticaret satışlarında pazaryeri ya da web sitesi üzerinde siparişler oluşturulur, bu siparişlerin takibi yapılır, faturalandırılır ve ürün kargoya verilir. Bu sürecin elle yapılması iş sahibi için hem daha yüksek maliyetlidir, çok zaman kaybettirir, hem de elle girilen bilgilerde hata oranı daha yüksek olur.

Ön Muhasebe Entegrasyonu

2. Fatura otomasyonu nasıl çalışır?

Nasıl sorusu üzerinden gidecek olursak, durumu şu şekilde özetleyebiliriz:

Diyelim ki pazaryeri ve e-ticaret sitesi üzerinden ürün satışınız var. Satış oldukça faturalama işlemlerini ve alacak-verecek takiplerini ön muhasebe programınız üzerinden yapıyorsunuz. Bu programda e-ticaret entegrasyonu mevcut. Pazaryeri mağazanız ve sitenizi entegre ettiniz. Ahmet Bey sizin ürününüze ulaşıp satın alma işlemini gerçekleştirdiğinde, sipariş bilgileri otomatik olarak mağaza veya siteniz üzerinden çekiliyor. Aynı sipariş bilgileri ile faturadaki ilgili alanlar otomatik dolduruluyor ve ön muhasebe programı üzerinde faturası kesiliyor. Tüm bu adımlar dakikalar içerisinde tamamlanıyor.

Bu sayede, e-ticaret satışlarınız gerçekleştikçe her bir satış için bu otomasyon tekrarlanıyor ve işletme sahibinin ekstra bir iş yapmasına gerek kalmıyor.

Bununla birlikte, yoğunluk ve dikkatsizlik sonucu elle kesilen faturalarda hata oranı artarken fatura otomasyonunda siparişte belirtilen bilgi neyse onun otomatik işlenmesi ile risk minimuma indirgenmiş oluyor.

3. Fatura otomasyonu nasıl fayda sağlar?

Fatura otomasyonu e-ticaret hayatındaki hızlı sirkülasyon sebebiyle oldukça tercih edilen bir çözüm. Bunun en büyük nedeni ise işletmecinin üzerinden operasyonel yükleri alıp işlerini hafifletmesi. Fatura otomasyonunun sağladığı birkaç faydayı özetle şu şekilde ifade edebiliriz:

  • Mağazanıza düşen siparişlerin bilgilerini çekerek faturasını otomatik olarak oluşturur. Fatura keserken harcadığınız zaman kaybını önler.
  • Her bir satış yaklaşık 2 dakika içerisinde faturalandırılır. Size sadece hızlıca fatura bilgilerini kontrol etmek kalır.
  • Sipariş bilgilerini otomatik çektiği için fatura kesiminde oluşabilecek olası hataları en aza indirir. Elle fatura düzenlerken yapılan hatalar ve yüksek maliyet ortadan kalkmış olur.
  • e-Ticarette siparişin gelip satışa dönüşmesinde rahat bir deneyim yaşatır.

Ön Muhasebe Entegrasyonu

4. Fatura otomasyonunu neden kullanmalıyım?

Ön muhasebe için günümüzün bulut tabanlı çözümleri tercih ediliyor. Çünkü bulut tabanlı ön muhasebe ile geleneksek yöntemlerin yol açtığı hata, veri ve zaman kaybının önüne geçilmiş oluyor. Fatura otomasyonu aracılığıyla, pazaryeri ya da e-ticaret mağazanıza sipariş geldiğinde, ön muhasebe programına bu siparişlere dair ürünlerin girişinin yapılması sağlanıyor. Bu sayede işletmecinin elle herhangi bir işlem yapmasına gerek kalmıyor.

Geleneksel yöntemlerle tüm ürün kalemleri ve tutarların kontrol edilmesi zaman alırken bunları otomatik hale getirerek elle işlem yapmak yerine sadece süreci kontrol edebilirsiniz.

Ön muhasebe programları hakkında bilgi edinmek için “Öne Çıkan Ön Muhasebe Programları” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

VisioPrints logosu
Best Work House logosu

Her geçen gün teknoloji hayatımıza farklı alanlarda dokunuyor. Hangi iş modelinde olursak olalım, teknolojinin bize sağladığı faydalardan yararlanabilir ve süreçlerimizi daha kolay, verimli bir şekilde yönetebiliriz. e-Ticaret için bunun bir yolu, fatura otomasyonundan yararlanarak faturalama süreçlerini hızlandırmak, vakit kaybını önlemek ve daha kolay yönetmek olacaktır. Bu şekilde e-ticaret sahipleri, siparişten faturalamaya kadar olan sürece daha az vakit harcayarak farklı iş kollarını geliştirmek ve iyileştirmek için zaman ayırabilir hale gelecektir.

Fatura Otomasyonu konusuyla ilgili e-Ticarette e-Fatura ve e-Arşiv Kullanmanın Avantajları başlıklı yazımızdan faydalanabilirsiniz.