Müşterinin web sitenizi ziyaret etmesi, ürünlerinizi incelemesi, ardından da çıkıp gitmesi size pazarlama stratejileriniz hakkında ipuçları veriyor olabilir, yeniden hedefleme (re-targeting) ile sürece yön verebilirsiniz. e-Ticaret dünyasında özellikle alışverişi terk etme ve satın almadan bir şekilde web sitesinden çıkma, yani yarıda bırakma oranları oldukça yüksektir. Bu nedenle, ortalama alışveriş terk oranının %77 civarında olmasına şaşırmamak gerekir.*

Yeniden Hedefleme (Re-Targeting) Stratejileri Nelerdir?

Yeniden hedefleme; doğru izleme mekanizmalarına sahip olduğunuz sürece, web sitenizi daha önce ziyaret etmiş kişilere farklı platformlarda reklam göstermenize olanak tanıyan ücretli bir reklam stratejisidir. Bir nevi reklam verme taktiklerinin totalidir diyebiliriz. Hedeflenen şey özetle web sitesini ziyaret eden bir kullanıcının tekrar kazanılmasını sağlamak diyebiliriz.

Re-targeting kampanyalarında, reklamlarınız müşterileri siteden siteye takip eder, görsel ve mesajları tekrar tekrar görürler.

Gelecekteki potansiyel müşteriler için şirketinizin adının akılda kalmasını istiyor olabilirsiniz. Müşteriyi hedefleyerek sosyal medya hesaplarından sizi takip edip etmediğini görmek istiyor olabilirsiniz. Tabii ki satış oranlarınızın da yüksek olmasını hedefliyor olabilirsiniz.

Reklamları yukarıdakilerden herhangi birine ulaşmak için kullanabilirsiniz, ancak bu hedefleri açıkça belirttiğinizden emin olun, bunlar yeniden hedefleme (re-targeting) kampanyanızın nasıl yapılandırılacağını tanımlayacaklardır.

Re-targeting İçin En Yaratıcı Fikirlerinizi Bulun

Çevrimiçi alışveriş yapanlar her gün yüzlerce reklama maruz kalıyor. Karmaşadan sıyrılmak için, yeniden hedefleme reklamlarınız yaratıcı, net ve ilgi çekici olmalıdır. Bunu yapmak bazen kolay görünmeyebilir. Günümüzün dijital dünyasında, insanların dikkat süreleri önemli ölçüde kısalmaktadır.

  • Mümkün olduğunca yüksek çözünürlüklü ürün resimler kullanın.
  • Uzun soluklu hikayeler yerine kısa, öz bir metin yazın.
  • Reklamlarınızda Call To Action – CTA olarak adlandırılan aksiyon aldırmaya yönelik ifadelere yer verin. Farklı CTA’lar deneyin ve CTA’larınızın kullanıcılar için net beklentiler oluşturması gerektiğini unutmayın.
    Örnek CTA: “İndirimli fiyattan yararlanın”, “Ürüne gidin”, “Size uygun ürünleri keşfedin”.
  • Açılış sayfanızın mobil uyumlu olup olmadığını ve hızlı, kolay dönüşümleri desteklediğini kontrol etmeyi unutmayın.
  • Reklamcılıkta şeffaflık en önemli şeylerden biri olduğu için, yanlış bilgi ve gizli maliyetler karşısında kullanıcılar web sitenizi kapatabilir, bu durumlara karşı dikkatli olun.
  • Web sitenizden çıkan kullanıcıya anlık, can alıcı mesajlar atmayı ihmal etmeyin. (İndirimler her zaman bu konuda yardımcı olabilir.)

Zamanlamanızı ve Sıklığınızı İyi Ayarlayın

Yeniden hedefleme (re-targeting) stratejilerinizi seçtikten sonra sıra bir diğer önemli adıma geçmede. Öncelikle belirtmeliyiz ki bir şeyin ortalaması ve makul olanı her zaman en verimli sonucu sizlere sunabilir. e-Ticarette de bu durum aynen böyledir. e-Ticarette satış yapan pek çok mağazanın en çok düşündüğü şey müşteri ilgisini her zaman yüksek tutmaktır diyebiliriz. Yeniden hedefleme (re-targeting) reklamları da bu durumu sağlayacak en iyi araç olabilir.

Re-targeting reklamları satın alma işlemi yaptıktan hemen sonra dağıtmaya başlarsanız, siteden hemen çıkmak isteyebilirler. Reklamların sinir bozucu veya saldırgan olarak ortaya çıkma riskiyle karşılaşırsınız. Nispeten, çok uzun süre beklemek, müşterilerinizin markanızı unutmalarına ve bunun yerine rakiplerinizi desteklemelerine neden olabilir.

Mükemmel dengeyi bulmak için de demografi, davranışlar, ürün türü ve satın alma sıklığı arasında bir ilişki var mı gibi soruları kendinize sormanız gerekebilir. Sonuçta, alışveriş yapanları reklamlarla bunaltmak istemezsiniz, bu olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Kendi hedeflerinizden ödün vermeden çevrimiçi alanlarına saygılı olmanız çok önemlidir.

Uzmanlar, reklam sıklıklarının ayda 17 ve 20 kez ile sınırlandırılmasını önermektedir.*

Kimi Hedeflediğinizi Bilin

Yeniden hedefleme (re-targeting) stratejileri ile sitenizde iyileştirmeler yapmadan önce kimi öncelikli olarak hedeflediğinizi belirlemeniz gerekli. Kullanıcılarınızı davranışlarına göre kolayca segmentlere ayırabilir ve filtreleyebilirsiniz. Mesela sadece belirli sayfaları ziyaret edip, sepetine ürün ekleyen ancak satın almayı tamamlamadan sepetini terk eden müşterilerinizi nasıl ayırt edebileceğinizi bulmalısınız. İşte bunun için size yardımcı olabilecek birkaç fikir…

  • Ürünlere dayalı hareketli reklamlar ile ürünün değerini ve özelliklerini vurgulayarak benzersiz bir yeniden hedefleme (re-targeting) stratejisi oluşturabilirsiniz.
  • Satışı tekrarlatmak amacıyla müşterilerinizi kutlayabilir, hesaplarına indirim gibi teşvik edici unsurlar ekleyebilirsiniz.
  • Sitenizi kapsamlı bir şekilde kullanan ve keşfeden müşteriler için ilgilendiklerini gösterdikleri şeylere göre kişiselleştirilmiş ürün önerileri sunabilirsiniz.
  • Yalnızca ana sayfayı gezip, karşılaştırma yapan müşteriler için sunmak zorunda olduğunuz tüm ürün yelpazesini sunabilirsiniz.

Reklam Gösterimini Ne Zaman Durduracağınızı Planlayın

Yeni alışveriş yapmış ve yakın zamanda tekrar alışveriş yapma olasılıkları düşük olan müşteriler için yeniden hedefleme (re-targeting) stratejilerini boşuna kullanmanıza gerek yoktur. Alışveriş yapan kişi ürünü zaten satın aldığında reklamı durdurmak isteyebilirsiniz. Benzer şekilde, kampanyanızı, sonunda ödeme yapan müşterileri hariç tutacak şekilde ayarladığınızdan emin olun. Bu kitleleri filtrelememek, kampanyanızın performansını azaltabilir.

Sabırlı Olun

Yeniden hedefleme (re-targeting) süreci sancılı ve sabır gerektiren bir süreçtir diyebiliriz. Sonuçları gözlemlemeniz zaman alacaktır. Yeniden hedefleme kampanyanız ne kadar uzun süre çalışırsa, dönüşüm oranlarının arttığını görme olasılığınız o kadar artar. Perde arkasındaki süreçte, markanızın binlerce müşterinin zihninde güçlendiğini ve ürünlerin akıllarında kalmalarını sağlayacak bir etki uyandıracaksınız.

Yeniden Hedeflemeyi (Re-targeting) Nasıl Yapabilirim?

Yeniden Hedefleme kampanyasını Google Ads ya da Facebook Business Manager hesabınız üzerinden oluşturabilirsiniz.

Herkes tarafından asıl merak edilenin aslında bu soru olduğunu söylersek yanlış olmayız. Sorunun cevabı ise oldukça basit. Yeniden hedefleme, site içerisindeki belli sayfalara piksel kodlarının yerleştirilmesi ile yapılır. Kullanıcılar bu kodlar sayesinde takibe alınır ve böylece farklı sayfalarda veya sitelerde gezinseler bile onlara reklamlar ile markanızı veya ürününüzü hatırlatabilmeniz mümkün olur. Google Ads kullanılarak kod oluşturabilirsiniz. En yaygın olarak Google Adwords, Facebook ve Twitter gibi mecralarda yapılabiliyor olsa da yeniden hedefleme (re-targeting) çalışmalarında temel mantık aynı.

Google Ads üzerinden yeniden hedeflemeye kampanyası oluşturmanın 5 farklı yöntemi bulunuyor.

  • Standart yeniden pazarlama
  • Dinamik yeniden pazarlama
  • Arama Ağı reklamlarına yönelik yeniden pazarlama listeleri
  • Video yeniden pazarlama
  • Müşteri listesiyle yeniden pazarlama

Bu yöntemlere göre, geçmişteki ziyaretçileriniz Görüntülü Reklam Ağı’ndaki web sitelerinde dolaştıkları esnada, görüntüleri ürünlere göre, sitenizden ayrıldıktan sonra Google üzerindeki aramalara göre, ya da video ve müşterilerinizin paylaştıkları iletişim bilgileri üzerinden kampanya oluşturabilirsiniz.

Google Ads hesabı oluşturmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Facebook Business Manager hakkında bilgi almak için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Yeniden hedefleme reklamları ile ilgili daha fazla bilgi içinse burayı ziyaret edebilirsiniz.

Yengeç ile e-ticarette faturalama ve kargo operasyonlarınızı en kolay şekilde yönetebilirsiniz.

Kanallar ve cihazlar arasında potansiyel müşterilerle ilişkilerinizi geliştirebilmeniz için trilyonlarca veri noktasından yararlanan sağlam bir pazarlama platformu oluşturduk.

Sırada satış ve ardından faturalama ve kargolama süreçleri var.

*Kaynak: 6 Tips on How to Launch a Successful Retargeting Campaign

e-Ticarete yönelik pazarlama stratejilerini anlattığımız diğer yazılarımıza da göz atın.