Araştırmalar gösteriyor ki her dört kullanıcıdan üçü alışverişini tamamlamadan sepetini terk ediyor.

Sepette ürün bırakarak sepetten dönen müşterilerin olması durumu e-ticaret mağazanızın başarısı hakkında ipuçları barındırıyor, adeta size işaret veriyor olabilir. Dijital pazarlama aracılığıyla bununla baş edebilirsiniz. Satış artırma işlevine de sahip olan sepetini terk eden müşterileri geri kazanım artık çok kolay. Online işletmeniz için oldukça faydalı adımlar atmaya hazırlanın.

Şimdi gelin nasıl sepetini terk eden müşterileri geri kazanım için neler yapabilirsiniz sorusunu yanıtlayalım.

Müşterileri Geri Kazanım İçin Öneriler

Web Sitenize Açılır Pencereler Yükleyin.

Çok sayıda online alışveriş seçeneği mevcut olduğundan, bir müşteriyi alışverişi tamamlayacak kadar uzun süre sitenizde tutmak için gerekli stratejileri sitenize entegre etmeniz gerekir.

Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre %3,09 oranında bir geri dönüşü oranı söz konusu olabilir.

Dolayısıyla çıkış amaçlı açılır pencereler, satışları arttırmada olumlu etkilere sahip.

Çıkış amaçlı pop-up uygulamaları sitenizde gezinmekte olan bir müşterinin hareketini izler. Müşteri satın alma işlemi yapmadan ayrılmak üzere iken ekranda bir pencere açılır. Bu açılan pencere müşteriyi alışverişe teşvik edebilir. İndirim kodu gibi teşvikler, müşteriyi satın alma işlemine doğru götürebilir. Daha iyi sonuç almak için açılır pencereleri ana sayfanıza, alışveriş sepeti sayfanıza ve web sitenizin ödeme sayfasına yerleştirmelisiniz.

Müşterilerin “Misafir” Olarak Ödeme Yapmasına İzin Verin.

Müşteriler sepetlerini onayladıktan ve ödeme kısmına geçtikten sonra, satın alma işlemleri için onlardan hesap oluşturmalarını istemek, alışveriş sepetinin terk edilme olasılığını arttıracaktır. Bu ek adım ile ödeme süreci kesintiye uğrar ve satın alma işlemi tamamlanmayabilir.
Misafir ödeme seçeneği sunarak, müşterilerinizin satın alma işlemini hızlıca yapmalarını sağlayabilirsiniz. Ya da ödeme işlemi gerçekleştikten sonra kayıt olma seçeneği sunabilirsiniz. Ek olarak bir sonraki ödeme işlemlerinde daha hızlı bir şekilde ödeme yapabileceklerini hatırlatarak, bu adımı gerçekleştirmeleri gerektiği konusunda teşvik edici olabilirsiniz.

Müşterileri Geri Kazanım İçin Sepette Ürün Bırakarak Terk Eden Müşteriye Ulaşın.

Bazen müşteri ekledikleri ürünleri unutabiliyor. Daha sonra da süresi geçen ürünler sepetten çıkıyor olabilir. Hatırlatma e-postaları kesinlikle hayat kurtarıcı bir işleve sahip. Sepetini terk eden müşteri ile iletişime geçmek ve onlara hatırlatma yapmak da onları sepete gerisin geri çekebilir, müşterileri geri kazanım şansı doğurabilir.

Çok iyi yazılmış, satışa yönlendirmeye yönelik yazılar ve kaliteli görseller ile müşterinizi ikna edebilmeniz mümkün. Özellikle de sepetten çıkardığı ürünün görsellerini maile dahil etmeniz, bu konuda yardımcı olabilir. Ayrıca, bu ürüne benzer tarzda başka ürünlerin de görselini sepete ekleyerek Upsell yapabilirsiniz. Daima marka kimliğinizi yansıtmak için de farklı renklerden, motive edici temalardan yararlanabilirsiniz.

Dilerseniz bu bağlamda detaylı bilgi için “Müşteriyi Geri Kazanmak İçin En Etkili Yöntem: Yeniden Hedefleme” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Müşterilere Aciliyet Duygusu Verin.

e-Ticaret sitenizdeki mağazanızdan kullanıcı bilgilerine sahip olduğunuz, üye müşterinize onları alışa teşvik etmek için bir yol da sınırlı süre veya sınırlı sayıda ürün bildirimleri oluşturabilirsiniz. Bunlar müşteriyi daha hızlı hareket etmeye sevk edeceğinden, müşterileri geri kazanım imkanı doğup kullanıcı sepette bıraktığı ürüne dönebilir. Tam bu noktada tekrar düşünmek isteyebilir.

Teslimat ve İade Koşullarını İyileştirin.

e-Ticaret mağazanız var ise müşterilerinize ürünleriniz hakkında detaylı bilgilendirmeler sunmalısınız. Kargo süreçleri de bu bilgilendirmelerden biri. Belirli bir iş günü veya saat içerisinde kargoya verilir şeklinde bir bilgilendirici yazınız muhakkak sitenizde mutlaka yer almalı. Dolayısıyla sepeti onaylama aşamasında pek çok kişi tutarsız teslimat süreleri ile karşılaşınca sepeti terk edebilirler. Bunlarda iyileştirme yapabilirsiniz.

Ürünün kargoya verilme süresini kısa tutmanız da oldukça faydalıdır diyebiliriz. Bunu sağlamak için farklı kargo seçenekleri seçme imkanı sunarsanız, müşteri ödeme adımından memnun ayrılabilir. Ücretsiz veya hızlı teslimat seçenekleri de sunabilirsiniz.

Müşteri Hizmetlerine Önem Verin.

Müşterileri geri kazanım için kendinize şu soruyu sormanızda fayda var: Müşteriler satın alma işlemini tamamlarken karşılaştıkları sorunu hemen çözümleyebiliyorlar mı? İhtiyaç duydukları yanıtları hemen bulabiliyorlar mı? Çoğu zaman müşteri hemen aradığı yanıtı bulamaz ise sepette ürün bırakarak sepeti terk eder.

Alıcının, güvensiz ödeme koşulları veya başka teknik bir sorunlar ile karşılaşması söz konusu olabilir. Bu durumda mağaza sahibi olarak sizler sitenizde bir iyileştirmeye giderek müşteri hizmetleri sağlayıcılarınızı aktif tutmalısınız. Sık Sorulan Sorular sayfası oluşturabilir, burada iyileştirmeler yapabilirsiniz. Müşteriler satın alma ile ilgili bir sorun ile karşılaştığında canlı sohbet, mesajlaşma imkanlarına sahip olursa daha kolay bir alışveriş deneyimi yaşayabilir.

Çeşitli Ödeme Seçenekleri Sunun.

Yapılan bir araştırmada online alışveriş yapanların %56’sı ödeme işlemleri sırasında çeşitli ödeme seçeneklerine sahip olmayı sevdiklerini söylemişler.

Güvenli bir şekilde alışveriş yapmak her zaman kullanıcıyı sitenize daha çok yaklaştırabilir. Sepette ürün bırakarak terk oranlarını düşürmek için aşağıdaki detaylar size yardımcı olabilir.

Müşterilerinizin ödeme tercihleri ​​değişiklik gösterse de Visa, MasterCard ve American Express gibi temel kartları kabul etmek sitenize büyük katkı sağlayabilir. Aynı zamanda kapıda ödeme ve havale seçeneklerini de sitenizin ödeme yöntemleri arasına ekleyebilirsiniz. Birçok ödeme seçeneğinin mevcut e-ticaret sitenizde yer alması faydalı olabilir.

Son olarak her geçen gün daha fazla sayıda müşteri bulunduğu yerde, istediği zaman telefonu ile alışveriş yapıyor diyebiliriz. Bu seçeneklerin mobil cihazlarda da mevcut olduğundan emin olmalısınız.

Güvenli Ödeme Seçenekleri Sunun.

Rakuten Marketing araştırmasına göre, alışveriş yapanlar, satın alma kararı vermeden önce bir web sitesini ortalama dokuzdan fazla kez ziyaret ediyor. Yani sitenize karşı güven oluşması için birkaç aşama gerekiyor.

Araştırmaya göre, tüketiciler bir ürünü satın almadan önce markanın web sitesini ortalama 9 kez ziyaret ediyor.

Bu nedenle, alışveriş yapanların ödeme adamında güvenlikle ilgili soru işaretleri olmadığından emin olun. Aksi halde sepette ürün bırakıp ve satın alma adımını tamamlamayabilir.

Bu endişeleri de SSL (Secure Sockets Layer), kredi kartı ve ödeme sistemleri logoları gibi güvenlik belgeleriyle giderebilirsiniz.