Çoğu marka, her sene yılbaşı döneminde özel kampanyalar uygular ya da yılbaşına özel yeni ürünler piyasaya sürer. Bu sene ise, önceki yıllardan biraz farklı. Covid-19 sebebiyle, bu seneki yılbaşını evlerde geçireceğiz. Dolayısıyla yeni yıla doğru geri sayım başlamışken, tüketicilerin alışveriş motivasyonları ne olabilir, e-ticaret işletmeleri bunun ile alakalı nasıl stratejiler geliştirebilir, yazımızda ele almak istedik.

1. Yılbaşına Özgü İçerikler Üretin. ⛄️

İçerik pazarlaması online bir işletmenin adeta can suyu! İçerik üzerinden yapılan iletişimlerle markanıza gelen trafiğin yoğunlaşması ürettiğiniz içeriklerin önemini her geçen gün artıyor. Dolayısıyla bu dönemli içeriklerinizi yılbaşına odaklayarak, bloğunuz ve sosyal medya üzerinden kullanıcılarınızla paylaşabilirsiniz. Yılbaşını evde geçirecek müşterilerinize ulaşmak adına, onların evdeki ihtiyaçlara ve problemlere odaklanın.
Yeni yıla özgü ev dekorasyonu, evde yapılacak aktiviteler gibi içerikler üretebilir ve insanları evde yılbaşına hazırlamaya yönelik çözümler paylaşabilirsiniz. Ev ihtiyaçlarına yönelik ürünler geliştirmeye ve içeriklerinizde de bu ürünleri tanıtmaya odaklanmanız faydalı olacaktır.

Ev ortamını markanızın ürünleri ile birleştirmek için yaratıcılığınızı kullanın.

2. Web sitenizi yılbaşına özel tasarlayın. 🎄

Yılbaşı ürünleri, yılbaşı hediyeleri gibi ayrı bir koleksiyon oluşturup kategorize edin. Bu şekilde sitenize gelen kullanıcılara yönlendirme yapabilirsiniz.
Yine web sitenize gelen kullanıcılara göstereceğiniz yılbaşı temalarını içeren kampanya pop-up’ları ile indirimde olan ürünlere dikkat çekebilir ve ürünlerin yer aldığı sayfaya yönlendirme yapabilirsiniz.

Web sitenize uyarlayacağınız kar tanecikleri, kardan adam animasyonlarıyla, ziyaretçinizi yeni yıl havasına sokabilir ve alışveriş için teşvik edebilirsiniz.

3. Yılbaşı alışverişini son dakikaya bırakanları unutmayın. 🎅🏼

Çoğu kişi iş yoğunluğu, telaşe ve unutkanlık derken yılbaşı hediyelerini almak konusunda biraz geç kalabilir. Son günler bu anlamda sitenizdeki trafiğin en çok olduğu zaman olma potansiyeline sahip. Sitenize gelen ziyaretçilere, yılbaşı hediyeleriyle dair hatırlatmalar yapabilir ve hediye konusunda yönlendirebilirsiniz. Yılbaşı hediyeleri olarak özel tasarım ürünlerinizi ön plana çıkarabilir, özel indirimler uygulayabilirsiniz. Bu tür pazarlama girişimleriyle ziyaretçilerinizi hediye alımına daha çok teşvik edebilirsiniz.

Yılbaşına özel ürünlere aynı gün içerisinde teslimat yapabileceğinizi belirten ibareler ile web sayfanızı doldurabilirsiniz.

Kargo paketlemede daha özenli davranmak adına; yılbaşına özel ambalajlar, renkler ve kartlar kullanabilirsiniz.

Aynı zamanda Google’ın Local Ads reklam modeli ile kargoyla hediyeye ulaşma imkânı olmayan kullanıcılarınızı mağazanızın lokasyonuna yönlendirebilirsiniz.

Bununla birlikte, yeni yıl arifesinde yoğunluğu ön görerek kargo hizmetinizde iyileştirmeler yapabilir, karışıklığa yol açmamak için önlemler alabilir ve süreci yönetilebilir hale getirebilirsiniz.

4. Bundle ürün kampanyaları yapın. ❄️

Yılbaşı zamanı ilk etapta dikkati çeken ürünler, bir arada paket olarak satılan, konsept ile alakalı bir bütünlük oluşturan bundle ürünler olabilir.
Aynı zamanda bu sene evlerde vakit geçirileceğinden, ürün sayfalarında yılbaşı konsepti ile ev ürünlerini bir araya getirdiğiniz sepetler oluşturabilirsiniz. Bu durum aynı zamanda stoktaki ürünlerin satılmasını, erimesini de sağlayabilir.

5. E-posta pazarlamasından faydalanın. 🎁

Hem eski hem de mevcut müşterilerinizi yılbaşında uyandırmaya ne dersiniz? Yılbaşına özel kampanyalarınızı ve içeriklerinizi, müşterilerinize duyurmak için en iyi kanallardan biri e-posta pazarlaması. E-postalarınızı; yılbaşı teması olan çam ağacı, kardan adam, noel baba, kırmızı ve yeşille renklendirebilirsiniz. Aynı zamanda kampanyalarınızı belirli gün ve saat ile de sınırlandırabilir, marka olarak indirimli ürünler için Aralık ayının belli bir haftasını ya da yeni yıldan önceki günler olarak ayarlayabilirsiniz.
Belli bir süre ile sunulan indirimlere olan ilgili diğerlerine kıyasla daha yoğun olacaktır.

Ayrıca, markanızdan ürün satın almış kişilere e-posta aracılığıyla ya da siparişlerin yanında gönderilmiş sürprizler olarak özel indirim ya da hediye kartları sunabilir ve ufak jestler yapabilirsiniz. Bu gibi küçük hediyeler müşterinin markınıza olan bağlılığını artırmada etkili olacaktır.

6. Sosyal medya sayfalarınızda paylaşımlarınızı artırın. 🍭

Evde geçirilen bu yılbaşında özellikle sosyal medya öne çıkan bir kanal.
Sosyal medyanın kapsayıcılığının her geçen gün arttığı bir gerçek. Sosyal medya üzerinden işletmeniz için yaptığınız paylaşımların marka bilinirliğinize de bir o kadar da katkısı olacaktır. Rakiplerinizin sosyal medya üzerinden yeni yıla özgü yaptığı paylaşımları analiz ederek kendinize özgü bir strateji oluşturabilirsiniz.

Özellikle Instagram üzerinden yapacağınız yeni yıl süslemelerini içerek görsel paylaşımları, yeni yıla doğru geri, hikayeler üzerinden duyacağınız, geri sayımlı kampanyalar, yeni yıl temalı özel tasarım ürünlere (örneğin, çam ağacı desenli tekstil, dekorasyon, aksesuar ürünleri) dair gif’ler ile kullanıcılarınızla olan etkileşiminizi artırabilirsiniz.

Son zamanlarda Instagram video içeriklerinin 15 saniyelik süresinin 1 dakikaya çıkartılması, IGTV özelliği, TikTok’un hayatımıza girmesi ile video içeriği kullanarak pazarlama yapmanın ve müşterilere hitap etmenin seyri de değişti. Aynı zamanda içeriklerde kalitenin artması ile markalar ve Influencer’lar tarafından da pazarlama aracı olarak kullanılmaya başladı. Bu anlamda TikTok ve Instagram pazarlamada en çok geri dönüşümün ve hızlı yayılımın adresi haline geldi.

Bu sene evde kal çağrılarında bulunabilmek, güvenli bir şekilde insanları huzurlu ve mutlu kılabilmek için motivasyon videoları çekebilirsiniz. Yeni yıl temalı içeriklerinizi üretirken yeni koşullara uyum sağlayabilecek etmenlere yönelmeniz faydalı olabilir. Markanız ile koşulları bir araya getiren görsel içeriklerde sağlık temalı önerilerde bulunabilirsiniz.

Gençlere erişebilmek adına markanızla ilişkilendirilebilecek hap bilgiler, yani kısa, öz ve fayda odaklı bilgi paylaşımları yapabilirsiniz. Örneğin; yeni yılda sağlıklı yaşam için yiyecekler ve ritüeller önerip bunların faydalarına da yer verebilirsiniz. Ya da markanızı yeni yıl teması ile birleştirerek herhangi bir ürününüzün kullanımı, yapılışını ya da hangi maddelerden oluştuğunu kısa videolar ile anlatabilirsiniz.

Bununla birlikte, artık çoğu uygulamada kullanıma giren hikayeler görsel iletişimin kullanıldığı ve etkileşimi oldukça yüksek bir özelliktir. Bu özelliği Instagram uygulamanızın dışına çıkararak, LinkedIn ya da kendi web sitenize entegre ederek de kullanabilirsiniz.

Yılbaşı dönemine benzer alışverişin arttığı Kara Cuma ve Babalar Günü gibi özel günlere yönelik hazırlık önerilerimizi de ilgili yazılardan görebilirsiniz.

Değişen ve gelişen dünyamızda yenilikçi pazarlama stratejileri online platformdaki başarımızı artırıyor. e-Ticaret dünyasında büyümenin ve daha çok satış yapmanın önünü açıyor. Bu noktada size düşense her daim değişikliklere ayak uydurmak ve pazarlama gündemi takipte kalmak!